Krav-certifierad & ekologisk drift med bästa möjliga förhållanden för djuren

Lantbruk på Hargs Bruk

Lantbrukets huvudinriktning är nötköttsproduktion med dikouppfödning av köttraserna Black Angus och Hereford. Korna som kalvar på höstsäsongen får kalva ute i hagarna så länge vädret tillåter, för att bidra till naturliga beteenden och en mindre smittbärande omgivning för kalvarna. Korna kommer sedan in på djupströbädd med kalvningsboxar och kalvgömma för att avsluta kalvningarna i en bra miljö.

Inför vårsäsongens kalvningsperiod byter djuren sedan ladugård. Kor med höstfödda kalvar flyttas då till en liggbåsladugård med större kalvgömmor där kalvarna har tillgång till en avskild liggplats och grovfoder av bättre kvalitet. Vid vårkalvningen påbörjas kalvningarna inomhus på djupströbädd, men avslutas sedan utomhus om vädret tillåter. Vi har nästan 500 kor som varje år föder var sin kalv. Hälften av korna kalvar i mars-april och den andra hälften i okt-dec. Alla våra dikor och kalvar hålls under vinter och stallsäsongen i våra stall i Löhammar medan kvigorna hålls i Löta ladugård.

När alla kor har varsin dikalv är antalet djur nästan 1 100 st!
Det gör oss till en av Sveriges största dikogårdar.

Tjurkalvarna säljs vidare till andra uppfödare vid 8–10 månaders ålder, där de går till ca 1,5 års ålder. En del av kvigkalvarna stannar hos oss på Harg för att så småningom ersätta äldre dikor, medan en del av dem säljs vidare till andra dikouppfödare. Korna går i grupper om ca 25 st, tillsammans med en tjur, som betäcker dem. De kor som kalvar i okt-dec betäcks inne i stallet och de som kalvar i mars-april betäcks när de går ute på bete.

Naturbetesmark: Tillsammans med sina kalvar går korna på bete från mitten av april till någon gång i oktober. Då betar de våra 800 ha betesmarker runt om Harg och Christineholm (utanför Edsbro).

Hälften av hagarealen är s k naturbetesmarker. Det är marker som är delvis trädbeväxta, ojämna eller steniga och där man inte kan odla spannmål eller vallfoder. Våra betesdjur gör ett viktigt jobb i att hålla dessa marker öppna och ger oss förutsättningar för biologisk mångfald och att kunna producera kött av god kvalitet till Sveriges konsumenter.

Våra betesdjur gör ett viktigt jobb med att hålla markerna öppna.
Det ger oss förutsättningar för ökad biologisk mångfald och att kunna producera ett kött av god kvalitet till Sveriges konsumenter.

KRAV-certifiering: Vår uppfödning är KRAV-certifierad. Det är Sveriges mest kända miljömärkning för mat, uppbyggd på ekologisk grund med särskilt höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan. När du köper KRAV-certifierat kött från Hargs Bruk, kan du vara säker på att djuren har levt sitt liv under bra förhållanden.

Växtodling: Vad odlas på våra marker? Eftersom vår djurhållning är KRAV-certifierad så måste även vår växtodling vara det. Det innebär att utsädet, både till vall och spannmål också är KRAV-certifierat, det får inte vara kemiskt betat eller GMO-modifierat. Vi gödslar marken enbart med naturgödsel från vår egen djurhållning. Vi har ungefär 550 ha åkerareal. Där odlas det vall, dvs foder till djuren, på ungefär 70% av den totala arealen. Dessutom odlar vi råg på 120 ha och potatis på 5 ha medan ca 45 ha ligger i träda (vila). Rågen säljs i första hand som kvarnråg, dvs rågen mals och mjölet används t ex i ekologiskt knäckebröd. Att bryta vallen ungefär vart 3:e år och odla spannmål på den marken i stället, är ett sätt att förnya vallarna och förutom spannmål även kunna skörda halm. Vi förbrukar stora volymer halm som strömedel i våra stallar under vintersäsongen. Potatisen säljs till grossist för att vidaresäljas som matpotatis i våra livsmedelsbutiker.

Drift: All jordbearbetning, som kultivering, plöjning, harvning och vältning utförs med egna maskiner och egen personal. När vi skördar vårt vallfoder så utförs balpressning, transport av balar och inplastning av rundbalarna också av oss själva. Allt foder lagras på gården i ett system med rundbalar som plastas in i långa rader (korvar). Det innebär att ingen plast behövs på gavlarna av balarna vilket minskar plastanvändningen med 40 –50%.

När det gäller andra göromål i lantbruket, såsom gödselkörning, sådd och tröskning av spannmål och slåtter och strängning av vallfoder, så utförs det i samarbete med entreprenörer. Dessa är specialiserade maskinstationer eller andra lantbrukare i närområdet, vilket möjliggör ett bättre utnyttjande av dyra lantbruksmaskiner. Under 2024 startade arbetet med en ny bevattningsanläggning. Den kommer att byggas i två etapper med målet att kunna bevattna ca 175 ha av vår odlade areal. Anläggningen ger oss möjlighet att säkerställa att optimal mängd vatten tillförs våra vallar. Med hjälp av detta kan vi säkerställa en god fodertillgång till våra djur. Även spannmål och potatis kommer att kunna bevattnas.

Bildgalleri / Lantbruk

Löhammar Gård

Löhammar ladugård - en modern & prisbelönt ladugård

Den 5:e december 2005 invigdes den nya moderna ladugårdsbyggnaden, sedan den gamla hade brunnit ner. Målet var att skapa en byggnad som skulle smälta in vackert i landskapet men samtidigt vara praktisk för både djur och djurskötare.

Kör man den slingriga vägen söderifrån mot Löhammar är taket format på ett sådant sätt att det ser ut som en förlängning av himlen. Likt ett höstlöv har färgsättningen valts och även på nära håll har byggnaden en tydlig karaktär med panel och vindväv.

Byggnaden är 3 800 kvm och den rymmer ca 300 dikor. År 2006 fick den Lantbrukets Affärers Stipendium och 2008 var byggnaden nominerad till Träpriset.

Löhammar nya ladugård

Under 2019 färdigställdes ett nytt djurstall på vår gård Löhammar. På gården bedrivs dikoproduktion av raserna Angus och Hereford. Det nya lösdriftsstallet har kapacitet för 240 dikor och djuren går indelade i grupper.

Syftet med investeringen är att utöka antalet dikor fr 300 till 540. Dikor med kalvning på hösten får, liksom kalvarna, en bättre djurmiljö i det nya stallet som har djupströbädd. Betesdriften gynnas och den totala arealen betesmark ökar från 700 till 800 ha. Den biologiska mångfalden och rödlistade arter gynnas också.

Till investeringen har erhållits ett bidrag från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutvecklingen.

Lösdrift för dikor år 2019

Löta ladugård

År 1998 byggdes Löta ladugård av Hargs Bruk med stöd av Upplandsstiftelsen. Syftet var att kunna bedriva ett lantbruk för att bevara betesmarkerna i naturreservatet på Fagerön. Idag används ladugården till ca 160 rekryteringsdjur (kvigor). Djuren går på djupströbädd uppdelade i grupper med foderbord i mitten.