GLAD PÅSK

Det har varit ett händelserikt kvartal på Hargs Bruk, här kommer en rapport från verksamheterna.

Hela företaget genomgår just nu en LEAN-utbildning för att utveckla och effektivisera sättet vi arbetar på. Det är en mycket utmanande och givande process som berör företaget på olika sätt i våra olika verksamheter. Vi fokuserar mycket på ordning och reda i verkstäder, lagerutrymmen och digital dokumentation, men även att analysera och effektivisera flöden i företaget och minska på slöseri både i tid och material.

Fastigheter

Vi har haft flera stora projekt i gång, tex upprustning och renovering av en lägenhet i Bruksgatan. Bruksgatan 36 är en av få större lägenheter på 120 kvm som får nytt kök, badrum, ytskikt och lite uppdaterad planlösning.

Vi jobbar ständigt med att avhjälpa felanmälningar, vi har renoverat badrum på kontoret och åtgärdat diverse vattenläckor. Vi har många hyresobjekt som är påväg ut för uthyrning, så om du är intresserad - håll ögonen öppna eller kontakta vår fastighetschef Johan Landberg.

Vi arbetar med en energikartläggning av våra anläggningar och fastigheter för att optimera energiförbrukningen och vår förhoppning är även att minska kostnaderna.

Skog

Inom skogen har vi bytt virkesköpare, till Holmen. De första leveranserna har gått riktigt bra. Vi har fortsatt hög andel brännved på grund av Granbarkborren, ca 22%. Vi ligger på med att avverka för att förhoppningsvis komma ner på mer acceptabla skadenivåer. Trots att brännvedsandelen är hög så har vi ändå kunnat få ett bra pris för brännveden vilket har varit en god tröst. Arbete med röjning i skogarna har kommit igång och vår samarbetspartner Skogsvårdarna kommer att röja 300 ha. Vi har beställt ca 600 000  plantor som kommer att planteras på ca 300 hektar under  vår och sommar.

Våra två grävmaskiner har både markberett och dikat, just nu gräver en av dem ner rör för bevattningsanläggning till Lantbruket, läs mer nedan.

Lantbruk

Under perioden fram tills mars har vi förberett inför kalvningssäsong. Den har nu dragit igång för fullt och hittills har 150 kor kalvat av 224 stycken. Det går väldigt bra och kalvarna är friska och starka!

Som nämnt ovan har vi även börjat gräva för bevattningsanläggning. Detta är en väldigt stor satsning och investering som Hargs Bruk gör för att säkra skörden, främst för foder till korna under vintern. De senaste årens torka har äventyrat våra möjligheter att ha tillräckligt med foder under vintern, vilket gör att den här investeringen är ett steg i utvecklingen av foderproduktionen för dikorna. Utvecklingen av bevattningsanläggning är uppdelad i tre etapper, där första etappen byggs för att bevattna 44 hektar i Sjöhagen, Harg.

Nästa
Nästa

Hargs Bruk söker en säsongsanställd Parkskötare