En nyårshälsning

Vi på Hargs Bruk hoppas att ni alla har haft en riktigt fin jul och start på det nya året.

Under senaste månaderna har vi hunnit med mycket i alla våra verksamhetsgrenar.

Skogen har fortsatt att bekämpa Granbarkborren genom att avverka angripna bestånd. Det hårda och tidskrävande arbetet att hitta angrepp och sedan planera in åtgärder har glädjande nog gett goda resultat under året. För ett år sedan hade vi skador på ca 30% i de avverkade bestånden, nu ligger den på 23%. Vi riktar ett stort tack till skogsavdelningen som lyckats med detta!

Till följd av två stormar och dessa Granbarkborrar är vi på gång att upprätta en ny skogsbruksplan och avverkningsberäkning genom laserscanning från luften. Det görs för att få korrekt beståndsindelning av skogen samt få ett korrekt virkesförråd som ligger till grund för hur mycket vi avverkar i skogen varje år.

Lantbruket har precis avslutat en kalvningsperiod. Det är 220 kor som har kalvat och nästan alla kor har varsin kalv. För oss är det en stor lycka när nästan alla kor får ha varsin kalv, det har vi vår stallpersonal att tacka! Vädret har varit en stor utmaning för lantbruket i år. Sommaren inleddes med en torka så att vi inte fick in så mycket foder som vi behöver till stallperioden. Sensommaren och hösten väldigt regnig, vilket ledde till att vår spannmålsskörd var i princip obefintlig. Förutom att vi inte kunde leverera så mycket råg till vår kund som vi hoppats, gör det även att vi får för lite halm till djuren under vintern. Vi har två ladugårdar med djupströbädd så behovet av halm är stort. Vår Lantbrukschef var på hugget och köpte tidigt in både extra foder och halm så att vi klarar oss hela vintern.

Under hösten och lite inpå vintern har vi monterat upp solceller på båda ladugårdarna på Löhammar. Dessa kommer att tas i drift först i maj men vi är väldigt stolta över att så småningom vara en del i att producera förnyelsebar energi på våra tak!

Inom fastigheter har vi rivit av många projekt de senaste två månaderna, närmare bestämt 120 avslutade åtgärder under september till november. Det är allt ifrån åtgärder hos hyresgäster, översyn och renovering av tak, omläggning av stora tak, bostäder har rustats och hyrts ut, ett växthus har rests på Christineholm, parken har tagits omhand och snö har plogats.

Föregående
Föregående

Hargs Bruk söker en Yrkesjägare

Nästa
Nästa

(Uthyrd) Ledig bostad: Trädgårdsmästarbostaden